Uitstel of afstel van executie voor de stadhuisceder?

Gemeente Hengelo wil de blauwe ceder voor het stadhuis kappen. Een van de redenen: hij staat in de ‘zichtlijn’ van de Enschedesestraat naar het stadhuis. Gemeente Hengelo heeft in januari zichzelf een kapvergunning voor de ceder verleend.

Bezwaar afgewezen
De Natuur- en Milieuraad is tegen het kappen van de ceder. De boom is beeldbepalend voor Hengelo, kerngezond en van belang voor het microklimaat in de versteende stad. Gemeente Hengelo heeft het bezwaar van de Natuur- en Milieuraad tegen de kapvergunning onlangs afgewezen. Daar legt de Natuur- en Milieuraad zich niet bij neer en daarom heeft de raad beroep aangetekend bij de rechtbank in Zwolle. Op 17 september is de zitting bij de bestuursrechter in Zwolle.

Voorlopige voorziening toegewezen
Tegelijkertijd heeft de Natuur- en Milieuraad de rechtbank gevraagd om de ceder te sparen tot de uitspraak van de bestuursrechter over het beroep. Gemeente Hengelo mag de boom nu kappen, maar dan heeft het beroep tegen de kapvergunning geen zin meer.

De voorzieningenrechter heeft op 16 juli besloten dat de ceder in elk geval tot 1 oktober niet gekapt mag worden. Voor 1 oktober beslist de bestuursrechter, na het horen van de partijen, over het lot van de ceder.

Afstel van executie
De Natuur- en Milieuraad pleit er in de beroepszitting voor, dat het uitstel van executie ook afstel wordt. De ceder kan prima ingepast worden in de uitwerking van de toekomstplannen voor het Burgemeester Janssenplein.

De ceder is een van de laatste oude bomen in de binnenstad. Een oude boom is niet zomaar vervangbaar door jonge aanplant. Nieuwe aanplant moet heel wat jaren groeien, voor de kroon ongeveer zo groot is als die van de ceder. Daar gaat wel een hele generatie overheen.

De Natuur- en Milieuraad en de groene organisaties van Hengelo (o.a. KNNV, Groei en Bloei, NIVON, NBV en IVN) roepen inwoners van Hengelo en andere organisaties op om de strijd voor het behoud van de ceder te steunen.

Comments are closed.