Kerstlampjes in de stadhuisceder?

De Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o., de NMRH, strijdt voor het behoud van de stadhuisceder. Na de teleurstellende uitspraak van de bestuursrechter in Zwolle heeft de raad hoger beroep aangetekend bij de Raad van State in den Haag. Formeel gesproken mag de gemeente nu de stadhuisceder kappen.

Om er zeker van te zijn, dat de stadhuisceder blijft staan tot na het hoger beroep, heeft de NMRH bij de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening gevraagd. De raad wil borgen, dat de ceder niet gekapt wordt voor het hoger beroep is afgehandeld.

De zitting over de voorlopige voorziening was op 25 oktober in Den Haag. Marcel Middelkamp, raadsman van de NMRH, licht bij de voorzieningenrechter de argumenten nog eens toe.

  • De stadhuisceder is een gezonde volwassen boom, die diep is geworteld. Als er geen zwaar vrachtverkeer meer langsgaat kan deze in volle glorie doorgroeien.
  • De zichtlijn vanaf de Enschedesestraat naar het stadhuis wordt niet gehinderd, maar juist bekroond door de stadhuisceder. Het is het laatste beetje groen in een met terrasoverkappingen versmalde zichtlijn¬†aan het einde van de Enschedesestraat.

Dat het laatste stuk van de Enschedesestraat opnieuw bestraat wordt, is geen reden om nu te willen kappen. De stratenmakers kunnen bij het bestraten de cirkel om de ceder vrijhouden, net zoals nu.

De voorzieningenrechter zal binnen twee weken beslissen.

Als het aan de Natuur- en MilieuRaad ligt komen er weer kerstlampjes in de stadhuisceder. Net als in voorgaande jaren.

Comments are closed.