8 november 2018: Stadhuisceder gekapt

Uitspraak voorzieningenrechter
Op 8 november ’s morgens publiceerde de Raad van State de uitspraak over de voorlopige voorziening op haar website. De voorzieningenrechter was helaas niet van oordeel dat de stadhuisceder minimaal moet blijven staan tot na de uitspraak van het hoger beroep. Lees hier de tekst van de uitspraak:  raadvanstate uitspraak vovo.

Dezelfde dag nog gekapt
Gemeente Hengelo liet geen gras over de uitspraak groeien. Nog dezelfde dag ging de motorzaag in deze markante en symbolische boom. Zie het filmpje op https://www.tubantia.nl/hengelo/daar-valt-ie-de-veelbesproken-blauwe-ceder-in-hengelo~a19c578a/.
Kunstenaar Pier van Dijk redde de stam van de verbrandingsoven en organiseerde een afscheidsbijeenkomst. Lees meer hierover op https://www.tubantia.nl/hengelo/hengeloers-delen-met-uitvaart-voor-boom-sneer-uit-naar-gemeente~ac693b9f/

Reactie Natuur- en MiieuRaad
Het besluit van de voorzieningenrechter is een grote teleurstelling voor de Natuur- en MilieuRaad. De voorlopige voorziening is helaas niet toegewezen. Juridisch gezien heeft de gemeente dan het recht om de stadhuisceder kappen. De manier waarop dat is gebeurd roept vragen op. De Natuur- en MilieuRaad was nog niet officieel op de hoogte gesteld zijn van de uitspraak. Gemeente Hengelo heeft ook niet laten weten dat ze daadwerkelijk op korte termijn zouden kappen voor de uitspraak van het hoger beroep. Over het waarom van deze bliksemkap kan ieder zijn eigen gedachten vormen. Zo ga je niet met elkaar om.

De stadhuisceder is niet zomaar een boom, maar het symbool van het noodlot dat zoveel bomen in Hengelo treft. Bij het maken van nieuwe plannen voor het Burgemeester Jansenplein is niet uitgegaan van het behoud van deze markante boom. Die plannen zijn op hoofdlijnen uitgedacht, maar nog lang geen realiteit. Toch is de stadhuisceder nu al gekapt op grond van een kapvergunning die de gemeente zichzelf heeft verleend.

Hoger beroep wordt niet ingetrokken
De Natuur-en MilieuRaad Hengelo e.o. heeft hiertegen bezwaar en beroep aangetekend en tot slot een hoger beroep bij de Raad van State ingediend. Gemeente Hengelo wilde niet toezeggen om de stadhuisceder te laten staan tot na het oordeel van de bestuursrechter van de Raad van State. Ze voegt de daad bij het woord door de stadhuisceder op de dag van de uitspraak van de voorzieningenrechter om te halen.

De NMRH trekt het hoger beroep niet in. De bestuursrechter van de Raad van State zal uiteindelijk in het voorjaar zijn oordeel over de verleende kapvergunning vellen. Met het risico dat de kapvergunning mogelijk onterecht verleend is en de stadhuisceder toch gekapt is.

 

Comments are closed.