Thema-avond 13 december 2018

Thema-avond 13 december 2018

Op 13 december is de vierde en laatste thema-avond van 2018, die de Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o. organiseert. Er zijn twee sprekers: Maaike Brasz, rentmeester van het SBNL Natuurfonds en Ronald Schutte, Twence. Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen en voor discussie.

Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34. Zoals gebruikelijk is de toegang vrij. Er is koffie en thee beschikbaar. Een vrije gift daarvoor wordt erg op prijs gesteld.

In verband met de voorbereiding van de zaal is het prettig om te weten, hoeveel belangstellenden aanwezig zullen zijn. Daarom is de vraag: meld je a.u.b. aan bij Rob Lehr, secretaris, via nmrhengelo2016@gmail.com.

Bomen vertellen verhalen
Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’

European Tree of the Year
De verkiezing van de Europese Boom van het Jaar bestaat sinds 2011. Nederland is het 14e Europese land dat aan de verkiezing gaat meedoen. Vorig jaar won de eik Jósef uit Polen. Hij kreeg 17.597 stemmen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze eik de schuilplaats van een ondergedoken Joodse familie. De boom staat ook op het Poolse 100 zloty biljet en inspireert talloze bezoekers en kunstenaars.

Nederlandse inzending voor 2019
Deze verkiezing maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. De winnende Boom van het Jaar wordt de Nederlandse inzending voor de DEuropese verkiezing in 2019. SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.Van 21 maart tot 15 mei 2018 kon iedereen een boom nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente, etc. Een vakkundige jury koos uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden werden 31 augustus bekend gemaakt op https://www.deboomvanhetjaar.nl/.
Van 1 september tot 15 oktober kon iedereen via de website stemmen op zijn of haar favoriet voor de nationale winnaar. De provinciale boom met de meeste stemmen is inmiddels bekend. Het is een markante boom met een verhaal, maar ook een boom, die in 2020 met kap wordt bedreigd om plaats te maken voor de geplande wegverbreding.

Maaike Brasz is rentmeester van het SBNL Natuurfonds en verantwoordelijk voor de verkiezing van de Nederlandse boom van het jaar. Zie ook https://www.sbnlnatuurfonds.nl/.

Afval is grondstof

Na een heel korte pauze komt Ronald Schutte, senior milieuadviseur  van afvalverwerkingsbedrijf Twence, aan het woord.

Hij zal vertellen over historie van het bedrijf, de doelstellingen en de lange termijnvisie. Ook de huidige activiteiten op de locaties Boeldershoek (Hengelo), Elhorst Vloedbeld (Zenderen) en ’t Rikkerink (Ambt Delden) zullen worden toegelicht met bijzondere aandacht voor de milieuprestatie en het omgevingsmanagement.

Comments are closed.