Column: Bermafval

Als je erop gaat letten zie je het overal:  bermafval!  Dat gebeurt mij de laatste tijd steeds meer, want, ik verzamel bermafval. Onlangs was er zelfs de World Cleanup Day waar onze wethouder van Wakeren ook aan meedeed. Volgens hem zou het nog wel meevallen met die hoeveelheden, maar daar denkt hij nu vast anders over.  Wat een blikjes, plastic flesjes en andere zooi gooien we met z’n allen weg!

Mijn vrouw en ik verzamelen al geruime tijd bermafval in en de mensen van Gildebor halen het na onze melding aan huis op.  Ideaal geregeld want om het bij  het eigen huisvuil te doen is voor ons teveel gevraagd. De mensen van Gildebor weten het te waarderen, we krijgen er grijpers van en plastic zakken. Er stapte laatst zelfs iemand van Gildebor tijdens onze werkzaamheden,  uit zijn auto om ons te bedanken.

Passanten doen hun duim omhoog, fietsers roepen vaak iets onverstaanbaars, altijd positief. Onlangs voerde ik een leuk gesprek met een mevrouw, nee, niet die mevrouw die dacht dat wij een werkstraf uitvoerden. Nee, deze mevrouw toonde oprecht belangstelling in mijn motivatie. Het zette me aan het nadenken. Waarom doe ik dit eigenlijk ? Het is niet omdat ik me geërgerd voel over zoveel bermafval.  Ergernis als motivatie geeft na het inzamelen weinig voldoening,  de volgende week ligt de zaak immers weer vol. Het is voor mij de voldoening dat je door een schonere omgeving, meer kunt genieten van de natuur. Niet alleen ik, iedereen vindt het mooier. We gooien het met z’n allen weg, zei ik al, met z’n allen vinden we onze natuur weer terug. Die mevrouw wil ik nu alsnog bedanken. Als je het doet merk je hoe het werkt, niet eerder.

We zijn niet de enigen. In het hele land zie je mensen die hier een goed gevoel van krijgen. Hoe is het daar geregeld ?  Het zijn vaak groepjes die erop uittrekken. Ik ben niet zo van de groepjes. Met mijn vrouw samen is het al druk genoeg. Toch ben ik wel nieuwsgierig, wie doen dit nog meer?

Mijn oog viel op een app “ https://www.helemaalgroen.nl/ ” van Jaap de Boer. Deze man heeft bedacht dat je moet kunnen zien waar iemand al gelopen heeft.  De app voorkomt zo dat dezelfde route twee keer achtereen wordt gelopen.  Twee keer lopen is alleen nodig als FC Twente thuis (met publiek) heeft gespeeld. Deze app stimuleert om te lopen. Hij werkt goed. Je ziet het aantal kilometers dat je hebt gelopen en de gemarkeerde route verdwijnt na verloop van tijd weer uit beeld. Zo weet je dat het weer eens tijd wordt om daar te gaan lopen.  Gildebor stelt grijpers en zakken beschikbaar.  Ikzelf doe handschoenen aan, mijn vrouw hanteert de grijper, plastic draagzakken vinden we makkelijker dan de gemeentezakken. Daar storten we het in als we weer thuis zijn. Doe mee!

Wim ten Vaarwerk, Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *