Moestuin in april

In het tijdschrift Landleven stond onlangs de globale begroting van twee moestuinders.

Het artikel begon goed met het bericht dat het houden van een moestuin toch vooral hobby is. De kosten zitten in de jaarlijkse grondverbetering en zaad en de kosten van bijvoorbeeld de afschrijving van gereedschap. Daarnaast heb je op een volkstuin nog de huur van de grond.

De tijd die het kost de moestuin aan te leggen en onderhouden wordt terecht niet meegerekend. Uit de berekening van de twee moestuiniers kwam naar voren dat ze aan het eind van het jaar meer dan €1000,- netto bespaard hadden.

Nu is  de waarde van de moestuin niet in geld uit te drukken. Van tuinieren moet je niet vies zijn en als je van koken met verse groenten houdt is een winstsituatie al bepaald. De oogst bepaald wel wat op tafel komt (en de vrieskist in gaat!).

Maart en april zijn de drukste tijden in de moestuin door met name de grond klaar maken voor het nieuwe seizoen. Met en beetje geluk kom je bij het klaarmaken van de tuin voor het nieuwe seizoen nog wat winterharde ‘vergeten groenten’  tegen die van je van het onderspitten kunt redden.

Een overwinterde pastinaak die mee gaat in de stamppot, een prei voor een stoofpot, rammenas voor salade en broodbeleg en wat wortels voor in de soep. Inmiddels kun je al volle bak verse kruiden oogsten zoals tijm, oregano, salie en bieslook.

In april kun je ook de eerste oogsten al weer  verwachten. Bijvoorbeeld  sla, radijs, tuinbonen, spinazie, rabarber of asperges kun je in april al oogsten.

Bovendien in is april de grond aardig opgewarmd en derhalve een uitstekende maand om van alles te zaaien, te planten  en te poten. Denk aan aardappels, uien, wortels, erwten, peulen, rode bieten, selderij, kolen en nog veel meer. Nu nog een beetje zon en zo nu en dan regen en we gaan een topjaar tegemoet!

Walter Bergman

 

Comments are closed.