Moestuin in augustus

De laatste jaren zijn de zomers of te nat of te droog. 

Als het te droog is, is gieten bij veel planten een must. Ook brengt de felle zon schade toe aan bijvoorbeeld bramen (verschrompelde vruchten), paprika’s (neusrot) of augurken en komkommers (bittere smaak). Water geven en afdekken was dus het devies. En als augustus warm blijft zal dat niet anders zijn. Augustus is echter doorgaans een nattere maand dan juli.


Heb je planten in potten staan, geef ze dan minstens één keer per dag water. Door de zonkracht kan een pot behoorlijk warm worden en daarmee gaat de verdamping in de pot ook razend snel.

Jonge zaailingen in de volle grond kunnen ook regelmatig voorzien worden van water.

Planten die reeds vanaf april of mei al in de volle grond staan, kunnen wel tegen een stootje en behoeven niet na een paar dagen zonnig weer water.

Bij langdurige droogte kun je dergelijke planten en ook vaste planten en struiken beter in één keer veel water geven in plaats van geregeld weinig. Op deze manier krijgen ze een sterk wortelstelsel en wordt de plant ook steviger.

Als beloning voor het gieten is augustus een topmaand voor opbrengsten uit de tuin. Onder meer snijbloemen, pruimen, courgettes, komkommers, augurken, sperziebonen, suikermaïs, tomaten, aubergines, pepers, paprika’s, sla, uien, knoflook, rode bieten, late aardappels om maar een beperkt zaken te noemen kunnen in augustus uit de moestuin geoogst worden.

Elke dag is het mogelijk om onbespoten verse groente op tafel te zetten. Daarnaast zijn de opbrengsten dusdanig goed dat ook het nodige ingevroren kan worden voor later.

Walter Bergman

Comments are closed.