Moestuin in september

September is een feestmand in de moestuin. Volle bak oogsten van onder meer  bonen, courgettes, komkommers en tomaten die maar opbrengsten blijven geven.

En natuurlijk ook de groenten die eerder in het jaar zijn gezaaid en geleidelijk aan geoogst kunnen worden zoals rode biet, koolrabi of sla. Bovendien zul je deze maand paprika’s en pepers kunnen oogsten.

September is niet alleen een feestmaand in de moestuin, maar ook in de keuken. De opbrengsten moeten vanzelfsprekend verwerkt worden. Heerlijk de verse oogst op tafel of bewaren voor later in de vrieskist of weckfles. En wat te denken van peren en appels die deze maand vers geplukt worden en direct in een taart of moes gebruikt kunnen worden.

In de moestuin zullen ook open plekken ontstaan die nu na de oogst nog ingezaaid kunnen worden met enkele gewassen of groenbemesters. Ook is september de uitgelezen maand om rabarber te planten en een bed aan te leggen voor aardbeien.

Als je nu aardbeien plant, ben je volgend voorjaar vrijwel verzekerd van verse aardbeien. Aardbeien vormen namelijk nu al bloemknoppen die volgend jaar zullen bloeien. Als je ze nu plant kunnen de planten alvast een goed wortelstelsel vormen en heb je volgend jaar een sterke plant.

Walter Bergman

Comments are closed.