Moestuin in februari

Als je de afgelopen weken nog geen inventarisatie hebt gemaakt van de zaden die je dit jaar wilt bestellen, is februari nog steeds een goede gelegenheid.

Je kunt vooraf een plan maken of je koopt van alles op de bonnefooi en zie wat je wilt gebruiken. Hou zeker wel rekening met de locatiekeuze in je tuin. Poot bijvoorbeeld nooit aardappels op dezelfde plek als het voorgaande jaar in verband met aardappelmoeheid. Zaai liever knol- en bolgewassen waar vorig jaar de bladgroenten hebben gestaan en de bladgroenten op de plek waar de peulvruchten hebben gestaan etc.

Februari is een goede maand om in een vorstvrij periode de laatste gewassen van het voorgaande jaar zoals kolen en prei te oogsten en in te vriezen  en de mulch-resten op te ruimen en op de composthoop te gooien.

Vroege vogels kunnen al een stukje klaarmaken om tuinbonen in de poten. Een paar jaar geleden heb ik half februari, voor een extreme vorstperiode met oostenwind, tuinbonen gepoot en half maart een tweede pootronde. Beide waren gelijk oogstbaar. Voor een vroege oogst hoef je het dus niet doen.

Dille tussen de rijen tuinbonen plaatsen helpt tegen bladluizen. Echt een aanrader. Ook de gekiemde dille heeft de extreme vorst overleeft. Wil je graag voorzaaien en je hebt de ruimte, maak dan zaaigrond met cunetzand, compost en tuinaarde en gelijke hoeveelheden. Voor vruchten uit warmere contreien als paprika, peper en aubergine kan dit goed werken om in de zomer en nazomer een goede oogst te hebben.

Walter Bergman

Comments are closed.