Moestuin in november

In onze bomenrijke omgeving zijn in opdracht van de gemeente verzamelpunten voor bladafval ingericht.

Als moestuinier is het wegbrengen van blad best wel zonde. Dit is namelijk bijzonder goed om als ‘mulch’ (afdekkende laag op de bodem) te gebruiken.

Traditioneel kan een moestuin gespit worden. Een bezigheid waar velen vanwege het zware werk tegenop zien. Uit onderzoeken van de laatste jaren blijkt dat het jaarlijks omspitten van de grond zeer ongunstig voor het bodemleven en daarmee de groei en gezondheid van de gewassen die je wilt telen, omdat de bodem één van de meest rijke diverse ecosystemen op aarde is met onder meer micro-organismen zoals schimmels en bacteriën. Deze bodemorganismen breken organisch materiaal af zoals opgebracht blad af,maar er zijn ook organismen die in symbiose leven met bepaalde gewassen en organismen die schadelijke schimmels aanpakken.

De mulchlaag van gevallen blad kan dus dienen als ‘winterdeken’ om het bodemleven langer actief te houden. Blad wat in het voorjaar niet geheel vergaan is, kan opgeharkt worden en in de composthoop verder verteren. Grotendeels vergaan blad of mulch hoeft slechts oppervlakkig ondergewerkt te worden en spitten is niet meer nodig.

De eerste nachtvorsten zijn meestal in oktober al geweest, waardoor de laatste bonen, courgettes en zomerbloeiers het loodje hebben gelegd. Andere gewassen zoals andijvie en paksoi hebben een klapje gehad, maar overleven wel tot de echte vorstperiode aanbreekt en kunnen nog steeds geoogst en vers bereid worden.

Gelukkig hebben we ook echte winterharde planten zoals de kolen, maar ook wortelgewassen zoals knolselderij, pastinaak, rode bieten, ramanas en winterpenen kunnen nog volop geoogst worden zodat u ook in november dagelijks verse groente uit eigen tuin op tafel kunt hebben.

Walter Bergman

Comments are closed.