Moestuin in maart

Door het mooie weer in de laatste week van februari  begint het flink te kriebelen om de moestuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. De allerlaatste kolen, preien, wortels en aardperen kunnen alvast geoogst worden.

Veel  tuiniers maken de moestuin ‘zwart’  in het najaar. Als je op kleigrond zou tuinieren is dit geen slecht plan, zodat de  grote kluiten kapot kunnen vriezen en de grond beter te bewerken is.

In de hooguit iets lemige grond in Delden vind ik het beter de grond tot februari/maart zoveel mogelijk bedekt te houden  om bodemleven te stimuleren. In dit geval zou ik eigenlijk niet moeten spitten en de grond loswoelen, maar voor het inzaaien van gewassen en het later wieden van onkruid vind ik het prettig dat de grond los is.

Het is een goed plan om in maart compost over de grond uit te spreiden en onder te werken. Compost zorgt ervoor dat de grond licht en luchtig blijft en voedingsstoffen en vocht vasthoud. Behalve met compost bestrooi ik de grond met mestkorrels van biologische oorsprong en kalk.

Zakjes met zaad van onder meer tuinbonen, erwten, peulen, bloemkool, witte kool, radijs en pootaardappels en pootuien liggen al klaar om in de loop van deze maand de grond in te gaan.

Pepers en paprika’s zijn alvast voorgezaaid. De tomaten en courgettes worden deze maand voorgezaaid.

Kom maar op met het voorjaar!

Walter Bergman

Comments are closed.