Slakken

SLAKKEN BIOLOGISCH BESTRIJDEN

De slak: Het drama dat uw oogst opeet. Maar, zo erg hoeft het niet te zijn. Slakken zijn prima te bestrijden en zelfs op een biologische manier.

 Planten als remedie

Zet planten door elkaar. Planten waar de slak gek op is maar ook planten waar die niet van houdt. De beesten hebben bijvoorbeeld een hekel aan munt, venkel, geraniums, knoflook, tijm en vingerhoedskruid.

Slakkenvallen en lokmiddelen

Je kunt de slakken lokken en daarna verwijderen. In elk artikel over slakkenbestrijding vind je daarover het bakje met bier wat je moet ingraven. De beesten vallen erin en verdrinken of ze verlekkeren zich aan het bier, worden lam en kruipen vrolijk vretend de tuin weer in. Verwijder ze dus tijdig.

Wie de slakken wil vangen, legt rabarberblad of planken in de tuin, of plant lokplanten als hosta of afrikaantjes (Tagetes). De slakken komen hier op af, zodat je ze gemakkelijk kunt wegvangen. Als ze deze planten tot gatenkaas reduceren laten ze de overige planten (tijdelijk) met rust. Tenminste …. zo lang de plant nog een beetje mals is. Want als ie oud en taai wordt en gaat bloeien stappen de slakken alsnog over op de andere planten. Afrikaantjes zijn bovendien goed tegen wortellesieaaltjes. Huisjesslakken zijn te pakken met de hand. Met name de segrijnslak is een veelvraat.

Wat ook werkt zijn gebruikte bloempotjes, plastic bekers of puddingbakjes. Deze (zonder bodem!) ingraven en daarin planten.

Plaats een plastic bak of halve fles over je plantjes totdat ze groot genoeg zijn om zelf te overleven.

Koffieprut

Slakken houden niet van koffie. Strooi wat koffieprut rond je planten of spuit wat koude, sterke koffie. Bovendien is koffiedik of koffieprut rijk aan stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper.

Allemaal ingrediënten die goed zijn voor planten. Het mooie is dat deze stoffen slechts langzaam loskomen uit het koffiedik, zodat er geen vergiftiging optreedt vanwege een piek aan grondstoffen die los komt.

Knoflook

Kneus de teentjes van 1 bol knoflook. Doe ze in een liter water en kook dit 5 minuten. Daarna zeven en laten afkoelen. Voeg 1 eetlepel bij 1 liter water  als je planten besproeit. De rest bewaar je in de koelkast.

Let op

Geef ‘s avonds geen water als je last hebt van slakken. ’s Avonds water geven trekt ze aan; ’s ochtends zijn ze net op hun weg terug naar een vochtige schuilplaats en is de kans dat ze terugkeren klein.

Walter Bergman

Comments are closed.