Moestuin in oktober

In oktober zullen de eerste lege plekken in de moestuin verschijnen en breekt de tijd aan om na te denken over de inrichting van de tuin voor volgend jaar.

Fruitstruiken en -bomen hebben een vaste plek net zoals aardbeien die hun eigen bed hebben, waar ze meerdere jaren op zullen groeien en vruchten geven. Om de groei van aardbeien te bevorderen zou je er knoflook tussen kunnen poten.

Knoflook kan in oktober ook gepoot worden op een bed waar bijvoorbeeld zomerkolen of bonen gestaan hebben. Poot nooit knoflook uit de supermarkt, want dat komt vaak uit China en gedijt in Twente niet goed. Zoek eens online naar biologische knoflook of bezoek een moestuinmarkt, waar vaak wel een kraam staat waar pootgoed te koop is. Het in oktober poten van knoflook betekent in mei of juni oogsten. Knoflook houdt niet van zware of natte grond, daarom is het handig om op terpjes of zandruggetjes te telen. Maak de verhoging met de hand of met de schep en plant om de circa 10 cm een teentje knoflook in een gat van maximaal 10 cm diep. De knoflook zal kiemen en de stengel en eerste bladeren vormen. Het plantje zal tot 5 à 20 cm groeien en tijdens de winter niks meer doen. Als de dagen weer wat langer worden in maart/april zal de plant verder groeien en uiteindelijk mooie bollen knoflook geven.

De warmte- en lichtintensiteit neemt in oktober sterk af, waardoor tomaten ook niet meer zullen rijpen. Oogst de laatste tomaten die al een kleurtje hebben en laat die narijpen op de vensterbank.

In oktober kunnen ook mooie droogbonen zoals kievietsbonen, zwarte en bruine bonen geoogst worden. Dat gaat mooi door de hele plant stambonen in zijn geheel uit de grond te trekken en op een droge plek op te hangen. Na een week of wat kun je de bonen uit de peulen halen en ze zo bewaren en ergens in de winter bereiden. Stokbonen kun je onderaan de stengel afknippen om zo de peulen aan de stok te laten drogen.

Walter Bergman

Comments are closed.