Moestuin in januari

Januari is de uitgelezen maand om te kijken welke zakjes zaad nog in de schuur of opslag liggen en nog gebruikt kunnen worden. En om eens te bedenken welke groenten vorig jaar goed zijn gegaan en welke niet. Wat vind je lekker en wat niet? Of wat te denken van fruit? Wellicht eens nadenken om een stuk in te planten of zaaien met snijbloemen of bijenplanten.

Kijk eens op een gure januariavond online naar het aanbod aan zaden wat in de handel is. Of zoals vroeger in een tuincatalogus (bestaan die nog wel?) Het aanbod is gigantisch, maar pas op! Het is verleidelijk meer te kopen dan wat de tuin qua grootte aankan. Het is altijd leuk nieuwe variëteiten te proberen naast de bekende gewassen. Een tuinplan  of -schets kan handig zijn.

Zaaien of voorzaaien kan in januari mijns inziens niet, maar gelukkig kan ondanks nog geoogst worden. Ik heb nu nog meerdere koolsoorten zoals witte kool, groene kool, boerenkool en palmkool in de tuin staan die nog geoogst moeten worden. Spruiten heb ik niet, maar die zouden ook nog goed kunnen.

Ook wortelgewassen heb ik nog staan die goed gegeten kunnen worden zoals aardperen, penen, pastinaken en rammenas. Zelfs de bladgroente roodlof heb ik nog staan. Om deze tijd kun je ook nog prei, veldsla of spinazie oogsten en deze lijst is zeker niet compleet.

Walter Bergman

Comments are closed.