Moestuin in mei

Augustus wordt de oogstmaand genoemd,  maar ook mei wordt al volop geoogst. In mei kan ook volop geoogst worden. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien, kropsla, tuinbonen, snijbiet en raapsteeltjes.

De aardappels, uien, wortels, erwten, peulen, rode bieten, selderij, kolen en nog veel meer wat in april gepoot en gezaaid is, komt al goed boven de grond.   In de eerste helft van mei bestaat nog kans op nachtvorst. Na ijsheiligen op 15 mei kunnen ook vorstgevoelige groentes de grond in. Denk aan slabonen, snijbonen, grote bonen, tomaten, courgettes, pompoenen, maïs, komkommers en augurken, maar ook pepers en paprika’s. Deze groentes kunnen thuis voorgezaaid worden en als plant in de volle grond worden gezet of gelijk in de volle grond worden gezaaid.

Daarnaast kunnen nog gewoon wortels, radijsjes en rode bieten gezaaid worden. Dergelijke wortelgroenten moeten altijd direct in de volle grond gezet worden en later uitgedund. Ook late aardappels kunnen nog gepoot worden.

In de moestuin en natuurlijk ook uw eigen tuin kunt altijd een stukje vrijmaken voor snijbloemen en planten zoals lupine, zonnebloemen, goudsbloemen, Phacalia, Oost-Indische kers  of afrikaantjes  voor een mooie ecologische omgeving. Niet alleen voor de bijen en de hommels, maar ook  als groenbemester en om onkruid en nare beestjes te verminderen.

Moestuinieren is heel erg leuk, maar vanzelfsprekend zijn er ook minder leuke kanten zoals het onvermijdelijke opkomen van wilde planten (onkruid) en vraat door slakken. Een goede manier om onkruid eronder te houden, is mulchen. Het aanbrengen van een laag stro of gras of iets dergelijks. Er zal altijd iets onkruid doorkomen, maar als je niet van wieden houdt, is dit een prima oplossing. Bijkomend voordeel van een mulchlaag  is dat vocht beter in de grond vastgehouden wordt. Nadeel van mulchen met bijvoorbeeld stro, houtsnippers, cacaodoppen of iets dergelijks is dat wel eerst gekocht moet worden en jaarlijks herhaald. Al met al komt er dan een aardig prijskaartje aan te hangen. Als je ook een stukje hebt met gras, kun je het maaisel prima gebruiken als mulch. Dit is nog beter zelfs dat het gras op de composthoop te gooien, waar het slechts moeizaam verteert.

Een goede manier om slakken te grazen te nemen  is onder meer door ze vangen met bijvoorbeeld een oud schuttingdeel, een dakpan of rabarberblad ergens op de grond te leggen. Slakken kruipen hier overdag graag onder. Check regelmatig en doodt de slakken door ze bijvoorbeeld te vertrappen of voer ze ergens aan kippen.

Comments are closed.